BAYI MATI AKIBAT MANDI AIR SEJUK

Assalammualaikum & Salam Kasih Sayang,

Harini terpanggil nak berkongsi info yang erna dapat daripada fb Dr. Zubaidi Ahmad. Rasanya ramai juga yang dah baca info ini. Tapi, erna share juga di sini sebagai rujukan erna kelak. Mungkin juga ada ibu-ibu baru atau yang bakal dapat anak mencari-cari info seperti ini. Nampak remeh..tapi sebenarnya memberikan kesan kepada bayi kita.

Apa yang erna tahu, dari dulu lagi ibu memang akan mandikan anak-anak yang di bawah jagaan ibu dengan air suam. Bukan terus mandi air sejuk. Even iman yang sekarang dah hampir 2tahun jika mandi sebelum pukul12 tengahari atau cuaca agak sejuk, ibu mesti pesan suruh mandikan iman dengan air suam. Ibu tak bagi mandikan iman dengan air sejuk. Bila erna tanya kenapa, ibu just cakap..nanti badan iman terkejut. Itu je lah pun..Bab mandi air suam ni, erna tak pernah la pula bantah cakap ibu. Erna follow je..sebab erna pun terfikir pada diri sendiri juga. Kalau kita sendiri..cuaca tengah sejuk, kita mandi air sejuk, mesti ala-ala terkejut kan badan kita.


Harapnya, info ini membantu kita semua dan menambah ilmu pada kita.


“Assalamu alaikum, doctor. Merujuk pada posting doctor sebelum ini, saya ingin bertanya. Anak jiran saya berusia 4 bulan telah meninggal dunia bulan lepas. Dktor memberitahu jiran saya berkemungkinan disebabkan pengasuh memandikan anak jiran saya dengan air sejuk. Benarkan memandikan bayi dengan air sejuk boleh menyebabkan kematian?”

Wa alaikum mus salam.

Saya bersimpati dengan jiran puan dan mendoakan agar anaknya di tempatkan di syurga kelak.

Memandikan bayi kelihatannya mudah tetapi ia harus berhati-hati terutama jika bayi berusia enam bulan ke bawah.

Ini disebabkan oleh kesan suhu air boleh menyebabkan kematian pada bayi. Waktu memandikan bayi tidak berapa penting, malah boleh memandikan bayi waktu malam, asalkan menggunakan air yang suam.

Bayi yang usia enam bulan ke bawah, sebaiknya dimandikan menggunakan air hangat, karena air dingin bisa membuat bayi mengalami hipotermia. 
Hipotermia adalah keadaan di mana suhu tubuh yang menurun secara mengejut kerana lapisan kulit bayi yang masih terlampau tipis.

Hipotermia pada bayi, biasanya membuat bayi lupa cara bernapas dan berbahaya kepada bayi.

Sebaiknya bayi di bawah usia enam bulan ke bawah dimandikan dengan air bersuhu antara 29-30 derjah celsius, karena suhu itu dianggap cukup hangat dan selesa bagi kulit dan paru-paru bayi. 

Wallahu a’’lam.

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 


REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI ERNA;


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area PUCHONG, SERI KEMBANGAN, SHAH ALAM, SUBANG JAYA, PUTRAJAYA, PETALING JAYA boleh hubungi erna untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Erna akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Share this:

,

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment