Darah Tinggi Ketika Hamil

Assalammualaikum & Salam Kasih Sayang,

Mari kita baca mengenai info berkaitan Darah Tinggi semasa Hamil. Sangat sesuai dijadikan panduan buat ibu-ibu yang sedang hamil. Semoga info ini membantu ibu-ibu juga bakal ibu :)

Tekanan darah tinggi boleh meningkatkan degupan jantung anda dan menyebabkan masalah semasa mengandung. Ada wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi sebelum mereka hamil. Lain-lain mempunyai tekanan darah tinggi untuk pertama kalinya semasa mengandung. Kira-kira 8 dalam 100 wanita (8 peratus) mempunyai beberapa jenis tekanan darah tinggi semasa mengandung.

Apakah jenis tekanan darah tinggi boleh berlaku semasa kehamilan dan bagaimana dirawat?

Terdapat empat jenis utama tekanan darah tinggi semasa mengandung:

1. Hipertensi kronik. 

Ini adalah tekanan darah tinggi yang anda sudah ada sebelum anda hamil atau yang terjadi sebelum 20 minggu kehamilan. Ia tidak hilang sebaik sahaja anda melahirkan.

Semasa mengandung, doktor anda akan memastikan tekanan darah anda di bawah kawalan. Tanpa rawatan, darah tinggi kronik boleh membawa kepada masalah kesihatan seperti kegagalan jantung atau strok. Doktor anda juga memeriksa tanda-tanda preeclampsia.

Doktor anda akan mengubah apa-apa ubat yang anda ambil jika ia tidak selamat untuk bayi anda. Sesetengah ubat tekanan darah, yang dipanggil ACE inhibitor dan penghalang reseptor angiotensin, boleh membahayakan bayi anda semasa kehamilan. Anda mungkin berhenti mengambil ubat anda semasa separuh pertama kehamilan. Tekanan darah cenderung untuk jatuh pada masa ini. Jangan berhenti mengambil sebarang ubat, sebelum anda bercakap dengan doktor anda.

Doktor anda boleh menggunakan ultrasound dan ujian kadar jantung janin untuk memeriksa pertumbuhan dan kesihatan bayi anda. Anda mungkin perlu untuk melahirkan awal jika hipertensi anda menjadi lebih teruk atau jika anda cenderung untuk mengalami preeclampsia.

2. Preeclampsia. 

Ini adalah tekanan darah tinggi yang hanya dialami oleh wanita hamil. Ia berlaku apabila anda mempunyai tekanan darah tinggi dan protein dalam air kencing anda. Ia biasanya bermula selepas 20 minggu kehamilan dan hilang selepas anda melahirkan.

Preeclampsia boleh menjadi satu keadaan kesihatan yang serius. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, ia boleh menjadi satu keadaan yang mengancam nyawa yang dipanggil eklampsia. Eklampsia menyebabkan sawan dan boleh membawa kepada koma. Walaupun anda mempunyai preeclampsia ringan, anda perlukan rawatan untuk memastikan ia tidak menjadi lebih buruk.

Tanpa rawatan, preeclampsia boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, hati dan otak. Rawatan bergantung kepada berapa teruk preeclampsia anda. Rawatan boleh terdiri daripada pemantauan yang teliti oleh doktor anda

Tanda-tanda

- Gangguan penglihatan seperti kabur dan silau yang mana berikutan dari vaso spasm (salur darah yang tegang) dan retina berdarah
- Sakit kepala yang teruk dan pening berikutan tekanan darah yang tinggi dan cerebral oedema.
- Bahagian tubuh badan yang sakit dan sering muntah berikutan pembengkakan hati dan radang.
- Bengkak pada muka, tangan dan kaki.
- Peningkatan berat badan yang mendadak berikutan air yang disimpan dalam badan berlebihan.
- Hyperproteinurea (air kencing yang mengandungi protein)

Kesan Terhadap bayi
.
- Berlaku ‘placental abruptio’ berikutan pengasingan placenta dari dinding rahim sebelum bersalin yang mana menyebabkan pendarahan faraj dan pendarahan dalam badan yang mendorong kepada kes kematian dan kecacatan bayi. Pertumbuhan dalam rahim yang terencat yang mana berikutan pencerutan salur darah yang membawa oksigen dan nutrisi kepada bayi. Tumbesaran bayi akan terencat menyebabkan berat badan bayi ringan. Bayi memerlukan bantuan pernafasan dan sokongan incubator selepas dilahirkan.

- Kematian dalam rahim (IUD) yang mana disebabkan berlaku ‘plancental abruption’, masalah plancental tidak mencukupi dan tali pusat yang terhimpit.

- Kelahiran pramatang berlaku berikutan kelahiran yang mendadak. Kelahiran elektif pramatang kadangkala dilakukan untuk mengelakkan ibu dan bayi mendapat komplikasi.

- Penyedutan najis; Kadangkala bayi akan melepaskan najis sebelum sempat dilahirkan, penyedutan najis oleh bayi itu sendiri akan berlaku menyebabkan kerosakan paru-paru.
.
Kesan Terhadap Ibu Hamil
.
- Kadangkala boleh membawa kepada kematian atau koma jika berlaku keadaan ‘eclampsia’ (tidak boleh bergerak) yang mana disebabkan oleh pembengkakan dibahagian otak (cerebral oedema).

- Berlaku stroke jika terdapat pendarahan dibahagian otak.

- Kegagalan hati.

- Pembengkakan hati yang kadangkala membawa kepada kegagalan hati berfungsi

Cara Rawatan
.
Cara yang terbaik untuk merawat pre-eclampsia ialah dengan mengakhiri kandungan dan melahirkan bayi tersebut. Pre-eclampsia akan berlaku dalam masa 6 minggu selepas kelahiran. Ibu yang mengalami pre-eclampsia yang teruk akan didorong untuk bersalin pada minggu ke-36 untuk mengelakkan komplikasi jangka masa panjang kepada ibu dan bayi.

Sebelum pendorong untuk bersalin diberikan, ibu akan diberikan corticosteroid untuk mempercepatkan pembangunan paru-paru bayi dan meningkatkan fungsi paru-paru bayi selepas dilahirkan. Sindrom tiada tekanan pernafasan bagi bayi pramatang akan berkurang dengan mengambil corticosteroid.

3. Gestational hypertension. 

Ini adalah tekanan darah tinggi yang hanya wanita hamil boleh mengalaminya. Tidak seperti preeclampsia, wanita dengan Gestational hypertension tidak mempunyai protein dalam air kencing mereka. Keadaan ini bermula selepas 20 minggu kehamilan dan hilang selepas anda melahirkan. Sesetengah wanita dengan Gestational hypertension mempunyai preeclampsia pada akhir kehamilan.

Kita tidak tahu bagaimana untuk mencegah Gestational hypertension. Tetapi jika berat badan anda berlebihan atau obes, mencapai berat badan yang sihat sebelum kehamilan boleh mengurangkan peluang anda mengalami masalah ini.

Semasa mengandung, doktor anda memeriksa tekanan darah dan air kencing pada setiap lawatan pranatal untuk memantau tekanan darah tinggi anda. Dia boleh menggunakan ultrasound dan kadar jantung janin ujian untuk memeriksa pertumbuhan dan kesihatan bayi anda.

4. Hipertensi kronik dengan preeclampsia. 

Kira-kira 1 dalam 4 wanita dengan hipertensi kronik (25 peratus) mempunyai preeclampsia kemudian dalam kehamilannya.

Semasa mengandung, doktor anda akan memantau keadaan anda pada setiap lawatan pranatal. Dia boleh menggunakan ultrasound dan kadar jantung janin ujian untuk memeriksa perkembangan bayi anda.

Apakah komplikasi kehamilan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi?

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi semasa mengandung, doktor anda boleh membantu anda menguruskan masalah kesihatan melalui penjagaan pranatal biasa. Wanita hamil dengan tekanan darah tinggi adalah lebih cenderung berbanding wanita tanpa tekanan darah tinggi mempunyai komplikasi:

- Berat kelahiran yang rendah. Ini adalah apabila bayi mempunyai berat kurang dari 5 paun, 8 auns. Tekanan darah tinggi boleh menyempitkan saluran darah dalam uterus (rahim). Bayi anda tidak boleh mendapatkan oksigen dan nutrien yang mencukupi, menyebabkan dia berkembang perlahan-lahan.

- Kelahiran pra-matang. Ini adalah kelahiran yang berlaku terlalu awal, sebelum 37 minggu kehamilan. Walaupun dengan rawatan, seorang wanita hamil dengan tekanan darah yang teruk atau preeclampsia mungkin perlu untuk melahirkan awal untuk mengelakkan masalah kesihatan yang serius untuk dia dan bayinya.

- Placental abruption. Dalam keadaan ini uri terpisah dari dinding rahim sebelum kelahiran. Ia boleh terpisah sebahagian atau sepenuhnya. Jika ini berlaku, bayi anda mungkin tidak mendapat oksigen dan nutrien yang mencukupi. Pendarahan faraj adalah gejala yang paling biasa berlaku selepas 20 minggu kehamilan. Jika anda mempunyai pendarahan faraj semasa hamil, hubungi doktor anda dengan segera.

Bagaimana tekanan darah tinggi didiagnosis semasa mengandung?

Kebanyakan wanita dengan tekanan darah tinggi semasa mengandung tidak mempunyai gejala. Jadi ia adalah penting untuk menghadiri ke semua lawatan pranatal anda. Doktor anda mengukur tekanan darah anda dan memeriksa air kencing untuk protein pada setiap lawatan. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, doktor anda boleh membantu anda menguruskannya.

Apa yang anda boleh lakukan mengenai tekanan darah tinggi sebelum mengandung?

Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi kronik sebelum mengandung, pergi untuk pemeriksaan andaian sebelum anda cuba untuk hamil. Membuat pilihan yang sihat sebelum kehamilan boleh membantu anda menguruskan tekanan darah anda.

Sebagai contoh, melakukan sesuatu yang aktif dan makan makanan yang sihat setiap hari untuk membantu anda mendapatkan atau mengekalkan berat badan yang sihat. Jika anda merokok, berhenti merokok.

Merokok adalah berbahaya bagi orang-orang yang mempunyai tekanan darah tinggi kerana ia merosakkan dinding saluran darah. Membuat perubahan ini boleh membantu anda mempunyai kehamilan yang lebih selamat.

Terima kasih sebab baca sehingga habis info dan perkongsian ini.

#credit

Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian RM65 sahaja seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI ERNA;


Jika anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak COD area PUCHONG, SERI KEMBANGAN, SHAH ALAM, SUBANG JAYA, PUTRAJAYA, PETALING JAYA boleh hubungi erna untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Erna akan pos ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan konsultasi PERCUMA dan TIPS EXCLUSIVE dengan setiap pembelian khas untuk anda!

* Segala testimoni/penulisan mengenai produk di laman ini bukan bertujuan untuk merawat,mencegah atau menyembuhkan apa jua penyakit. Mereka yang mengalami masalah kesihatan diminta rujuk kepada pakar perubatan terlebih dahulu.

Share this:

,

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment